.

blog

Analiza starta kod plivača s monoperajom, izuzetno važno kod plivanja perajama. Dobar kut ulaska u vodu i dobro pozicioniranje tijela plivača unutar prvih 15m zasigurno daje prednost u trci. Radimo na detaljima koji nam daju brzinu.

 

 

#Dubravafinswimming #allinallout #finswimming

Zašto je dobro baviti se plivanjem perajama i općenito sportom?

Zdravlje

U današnje vrijeme sve veći broj djece se premalo kreće, ima previše kilograma, te provodi previše vremena pred televizijom ili uz razne videoigre. Prije su djeca puno više vremena provodila na igralištima gdje su se bavila različitim sportovima. Zdravlje je definitivno najvažniji razlog zašto bi se djeca trebala odlučiti za sport!

Socijalizacija

Kroz organizirano ili neorganizirano tjelesno vježbanje ili bavljenje nekim oblikom sporta više će se družiti, te napredovati kao osobe. Samim time se i bolje snalaziti u međuljudskim odnosima.

Poboljšanje motoričkih i funckcionalnih sposobnosti

U rastu i razvoju djece postoje tzv. senzibilne zone rasta kada se najbolje može utjecati na razvoj pojedinih sposobnosti.

Samopouzdanje

Djeca će se uz bavljenje tjelovježbom bolje osjećati, ali i imati veće samopouzdanje. Posebice, ako nakon nekog vremena savladaju pojedine elemente koje prije nisu mogli napraviti ili ako postanu snažniji, brži i(li) izdržljiviji.

Disciplina

Kroz bavljenje sportom dijete će steći određene radne navike i odgovornost što će mu pomoći u drugim područjima života poput škole, a kasnije i na poslu.

I malo o sportu, kategorijama, disciplinama...

Ronilački sport okupljen pod svjetskom federacijom CMAS čine tehničke discipline: podvodna orijentacija, podvodne vještine, podvodna fotografija i podvodni hokej te apnea (ronjenje na dah), daljinsko plivanje perajama, plivanje perajama i brzinsko ronjenje.
Plivanje perajama sport je prepoznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora 1986. godine koji se od tada i dalje razvija te postaje dijelom nekih velikih sportskih manifestacija poput Svjetskih igara te Mediteranskih igara, no još uvijek čeka svoj prvi nastup na programu Olimpijskih igara.

Kod CMAS-a, a i HRS-a, razlikuje se više razina, tj. rangova natjecanja, te više kategorija unutar natjecanja.
Od kategorija postoje

  1. A kategorija – seniori (18 i više godina)
  2. B kategorija – juniori (16-17 godina)
  3. C kategorija – mlađi juniori (14-15 godina)
  4. D kategorija – kadeti (12-13 godina)
  5. E kategorija – mlađi kadeti (11 i mlađi)


Stereo peraje za discipline bifin (50, 100, 200 i 400 m BF)
Mono-peraja za discipline plivanja perajama (50, 100, 200, 400, 800 i 1500 m PP)
Discipline brzinskog ronjenja (50 m apnea), a za discipline brzinskog ronjenja na 100, 400 i 800 m potrebna je i boca za zrak s regulatorom.

Znači li to da je skupo baviti se ovim sportom?

Na početku su nam dovoljne obične kupovne peraje koje nalazimo u slobodnoj prodaji, natjecateljske peraje imamo u klubu i za početak su one dovoljne kako bi probali veličinu i jačinu peraja i tada nabavili vlastite peraje. Disalica je uz peraje neophodan dio opreme, također se može nabaviti u klubu.

Zašto plivanje perajama?

Osim što je zanimljivo za treniranje, plivanje perajama je vrlo atraktivan sport, ajmo reći to je formula 1 plivačkih disciplina.
Koliki je napredak ostvaren u plivanju perajama govori i činjenica da danas rekord na
50 m AP iznosi 13.85 sek, pri čemu se natjecatelj kreće brzinom od 3,6 m/s, što je više od 9 sekundi brže od klasičnog plivanja slobodnim stilom gdje današnji rekord na 50 m slobodno drži Cesar Cielo Filho s rezultatom 20.91.
Ukratko, jako brzo plivamo. Međutim, tehniku plivanja perajama učimo tek nakon što se savladaju osnovne plivačke tehnike tako da je poželjno da su oni koji se odluče za ovaj sport mladi plivači prošli kroz plivačku školu.

fs_dubrava_logo_62.png
© 2024, Finswimming Dubrava